GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Budi muško, budi prvi u borbi protiv nasilja nad ženamaDAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama nije privatni problem. To je problem društva u cjelini. Uz svjetski Dan borbe protiv nasilja nad ženama poručeno je to sa info štanda Policijske postaje Kutina i Centra za socijalnu skrb Kutina sa Gradske tržnice. Žene, žrtve nasilja i građani pozvani su da prijave nasilje u obitelji i nasilnike koji fizički zlostavljaju žene.
Policijski službenici i djelatnici Centra informirali su građane o znakovima nasilja nad ženama, mjestima i mogućnostima podnošenja prijave, te o adresama i telefonskim brojevima nevladinih udruga koje su uključene u područje borbe protiv nasilja nad ženama. „Nasilje nije odgovornost i krivnja žrtve. Žrtve nasilja mogu izabrati život bez nasilja i u toj odluci neće biti same.“, poručeno je sa štanda.
Dan borbe protiv nasilja nad ženama Policijska postaja Kutina obilježava info pultom u suradnji sa djelatnicima Centra za socijalnu skrb kako bismo senzibilizirali javnost za problem nasilja u obitelji i nasilja nad ženama. Na ovaj način poziv je upućen građanima da ukoliko imaju bilo kakva saznanja o nasilju u susjedstvu da to svakako prijave. Ako ne žele u policiju, mogu to učiniti u Centru za socijalnu skrb, u odvjetništvu ili u nekoj nevladinoj udruzi.
Svi građani trebaju postati svjesni činjenice da se nasilje ne događa nekome drugome, da su nasilnici osobe svih profesija i socijalnih struktura, i da u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena, no zabrinjavajući je broj neprijavljenih nasilja. Zbog predrasuda i osude društva zlostavljane žene često izabiru život s nasilnikom nego da prijave nasilje. Zato im je potrebna potpora zajednice i društva u borbi protiv nasilnika i nasilja.

Cilj postavljanja info štanda je upravo podizanje svijesti građana na prijavljivanje nasilja nad ženama, kao i na prijavljivanje svih ostalih oblika nasilja.
Pozivu se pridružio i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić. "Vrlo je važno ovakvim akcijama podizati razinu svijesti oko toga da niti jednu vrstu nasilja ne treba tolerirati, da to nije iskaz ljubavi, nego je to poremećaj. Kod ovog problema važno je istaknuti da nasilje u obitelji ne treba kriti, jer to nije sramota, sramotno je prešućivati nasilje. Ako primjetimo u društvo nasilnike i nasilje, to trebamo prijaviti." (nb)

25.11.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1041 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS