GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Godišnjica stradanja branitelja u KoritimaU zapadnoslavonskom selu Korita obilježena je 24. obljetnica pogibije šestorice hrvatskih branitelja pripadnika kutinske 56. samostalne bojne.
     Članovi Udruge roditelja poginulih branitelja Grada Kutine, članovi obitelji, ratni suborci, izaslanstva gradova Lipika, Kutine, Novske i Popovače odali su počast braniteljima poginulima u borbi za oslobođenje ovog sela.
     Okupljenima se okupila Katicaa Demeter, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja. Njen sin poginuo je u oslobađanju Korita, „Tužna sam i ponosna“, rekla je gospođa Ljubica"Ponosna sam na svog sina, ponosna sam na sve hrvatske branitelje koji su branili našu Domovinu. Samo ja znam kako je nama majkama danas u našim srcima."

    Na zamolbu gospođe Katice pristunima u Koritima obratio se i gradonačelnik Grada Kutine Andrija Rudić. „Tužni smo, ali i ponosni na naše branitelje. Trebamo biti i ponosni na zajedništvo koje osjećamo danas u odavanju počasti onima koji su za Hrvatsku dali najviše što su imali. U solidarnosti s obiteljima koji su ostali bez svojih najmilijih, treba očitovati sva ona ljubav koju su oni dali za Domovinu, a na naše mlade generacije trebamo prenijeti saznanja što se zapravo dogodilo i na koji način se branila Hrvatska odnosno što su ti ljudi dali za Domovinu.“, rekao je gradonačelnik Kutine."Ova žrtva koja se dogodila prije 24 godine i sve žrtve u Domovinskom ratu obavezuju sve nas da pokušamo napraviti zaista sve i uvijek bolje i bolje za bolje sutra u Hrvatskoj. Svi koji su dali živote i sudjelovali u Domovinskom ratu od nas očekuje da damo najbolje u izgradnji Hrvatske i mi smo spremni to i dati.“

    Đuro Jonaš, raztni zamjenik zapovjednika 56. Samostalne  bojne rekao je kako 5 pripadnika 56. i jedan pripadnik 65. Bataljuna poginuli u borbi za Korita nikad neće biti zaboravljeni. Dodao je kako je sa šireg Kutinskog područja poginulo 54 branitelja te da i njima treba odati spomen."Tužno se uvijek sjetiti palih branitelja. Teško je govoriti na ovim mjestima. Jer, žrtve su pale, a zločinci nisu kažnjeni. Možemo reći da smo sretni što žrtva nije bila uzaludna. Ostvarili smo cilj i stvorili slobodnu, samostalnu i demokratsku državu koja ipak kroči putem napretka i boljitka i nadam se da će to biti ostvarenje našeg zajedničkog sna.

    Molitvu za pripadnike 56. samostalne bojne poginule u selu Korita predvodio je župnik iz Lipika.
    23. studenog 1991. godine u borbi sa agresorom za oslobođenje sela Korita pali su: Srećko Demeter, Krunoslav Košin, Siniša Coha, Željko Kosović, Ivan Križak i Josip Konačni. S nama su. (nb)23.11.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1510 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS