GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Suradnja Žepče i KutineIzložba, predavanja, plesne radionice Slavice Moslavac i promocije knjiga Božice Brkan u Žepču /BiH/


U prepunoj dvorani KŠC u Žepču, 19.studenog 2015. u dva termina i to u 11,30 i 17,30  Muzej Moslavine je predstavio  izložbu pod nazivom Priča o kruhu ili dok je kruha ikakva ne boj se glada nikakva, autorice Slavice Moslavac, čiji su naziv učenci uz  pomoć nastavnika napisali na ulazu dvorane i na pismu glagoljica.

Osim izložbe Slavica Moslavac je održala i dva predavanja o kruhu kao osnovici za život, ali i simbolu zajedništva, o kruhu koji  u sebi nosi nešto od ljudskog duha, nešto uzvišeno, božansko. Od pamtivijeka ga spominjemo kao dio postojanja, a kruhom kao da imamo sve - od sigurnosti i duhovnog mira do bogatstva. Ta jedinstvena namirnica, prema legendi, nastala je slučajno. Mnogo godina prije Krista, jedan egipatski rob uz vatru je oblikovao kolačiće od brašna i vode. Uhvatio ga je san, vatra se ugasila, a kolačići su ostali na toplom. Rezultat već znamo. Tijesto se uzdiglo, a pečeni krušćčići bili su puno ukusniji od tankih i tvrdih, kakve su jeli do tada.
Osim predavanja i izložbe Slavice Moslavac, svoja brojna izdanja, s posebnim osvrtom na kolače, kruh, te baštinu našeg kraja koji su sakupljeni u knjizi Oblizeki, predstavila se poznata spisateljica, novinarka i moslavčanka Božica Brkan iz Zagreba, a upravo  zavičajni recepti objavljeni u Oblizekima izuzetna su dokumentarna, kulturno-povijesna, a nadasve etnografska vrijednost o moslavačkom kraju. Prikupljani su od autohtonih kazivača, marnih izložbenih priređivača, te objedinjeni riječju i (slikom!) vrle autorice. Ona je nakon dva i pol desetljeća istraživanja i bilježenja javnosti predstavila izuzetno i hvale vrijedno djelo s preciznim kuharsko-kulinarskim postupcima te sastojcima jela iz “moslavačkoga bakina lonca“.

Događanje je završeno uz nagradne igre, zatim plesnom radionicom s temom žetvenih kola kako ono za školarce, tako i za građanstvo, a brojni uzvanici, kojih je na prvom predstavljanju bilo 470, a na drugom oko 200, prigodu i fotografirati se za uspomenu sa prozora bajkovite kućice pokrivene slamom.
I prvo kao i drugo predstavljanje završilo je zajedničkim domijenkom kojeg su priredili učenici i nastavnici KŠC „Don Boscko“.20.11.2015. - KulturaBroj čitanja: 1226 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS