GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Blagoslov obnovljenog raspela u Crkvenoj ulici


U Kutini je blagoslovljeno raspelo, restaurirani kameni križ iz 1899. godine. Rodnoj Kutini darovao ga je slaveći 25. obljetnicu misništva dr. Gustav Baron, kanonik zagrebački.
    Obnovu raspela potaknula je Matica Hrvatska Kutina, inicijatvu je podupro Grad Kutine i župa sv. Marije Snježne. Postolje i križ obnovio je akademski kipar Ivan Druaković.      Dragutin Pasarić, predsjednik Matice Hrvatske podsjetio je kako je kutinski dobrotvor dr. Gustav Baron. On je Kameni križ 14. svibnja 1899,  godine pred 6.000 vjernika i blagoslovio. Raspelo je izgrađeno po nacrtu arhitekta Hermana Bollea, a klesarski radovi bili su povjereni Ignjatu Franzu, znamenitom profesoru zagrebačke Obrtne škole. Iz središta Kutine i gradskog parka 1956. godine tadašnje vlasti križ su  izmjestile pred Župni ured, nedalko župne crkve sv. Marije Snježne.
     Na dr. Gustava Barona, posebno kao dobročinitelja Kutine, u čemu je bio osobita potpora DVD-u u ime začetnika potrebe obnove spomenika  Ogranka Matice hrvatske u Kutini  govorio je njegov predsjednik Dragutin Pasarić. Predstavnici DVD-a bili su dio  ugođaja procesije s blagoslovom kao i Mješoviti župni pjevački zbor koji nosi Baronovo ime. Kao rektor Sveučilišta u Zagrebu Gustav Baron je u rodnom gradu njemu u spomen dobio skup  „Kutinski dani znanosti i umjetnosti“. Neprekinuto Ogranak MH i Srednja škola Tina Ujevića održavaju ga od 2000. godine. Naime, tada je podignuto spomen poprsje Gustavu Baronu, a čemu je potporu dao novovjeki donator svoj Kutini nedavno preminuli prelat nons. Vladimir Stanković.    Projekt  aktualne obnove Kamenog križa koji je dobio i repliku ograde, a spomeniku  je desetljećima nedostajala zajednički su ostvarili Grad Kutina i Župni ured. Na to je podsjetio i kutinski zamjenik gradonačelnik Damir Petravić.     Zahvalio je zagrebačkom ak. kiparu Ivanu Durakoviću na zahtjevnim restauratorskim radovima. Uz izvođače za posebno osjetljivu demontažu i  podizanje obnovljenog spomenika pohvalio je  Javnu  vatrogasnu  postrojbu Grada Kutine.     Podsjetio je da je na taj način  odala zahvalu onome koji je u kutinskoj  misiji vatrogastva  ostavio trajni pečat. Križ je ne samo simbol već  nezaobilazni poticaj vjere i utjeha na ne lakoj životnoj stazi.  Blagosljivljajući  Kameni križ poručio je  župnik kutinski kanonik vlč. Dragutin Papić.16.11.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1128 ... Autor: Radio Moslavina ...