GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Kutinsko dijabetičko društvo obilježilo Svjetski dan šećerne bolesti 

Društvo dijabetičara Kutina danas je obilježilo 14. studeni - Svjetski dan šećerne bolesti. Obilježili su ga besplatnom akcijom mjerenja šećera i krvnog tlaka na gradskoj tržnici u Kutini na koju su se odazvali brojni građani. Nažalost neki od njih danas su upućeni na daljnju provjeru šećera kod liječnika jer im je dijagnosticiran visok šećer, a da to dosad nisu znali. Šećerna bolest je globalna bolest i tihi ubojica, a preventivne akcije tu su da građane upozore na tu činjenicu, stoga je uvijek pametno odazvati se i provjeriti svoje zdravlje kroz ovakve akcije bez narudžbe liječniku.   


 

U Hrvatskoj dijabetes je dijagnosticiran u 254.296 odraslih osoba, a procjenjuje se da je broj oboljelih s dijabetesom tipa 2 u Hrvatskoj veći od 417.000. Od dijabetesa tipa 1, koji se najčešće javlja kod djece i mladih, svake godine oboli 86.000 djece. Većina slučajeva može se spriječiti usvajanjem zdravog stila života i prehrane stoga su danas članovi Kutinskog dijabetičkog društva pokazali i vježbe koje rade dva puta tjedno, a koje s njima vodi medicinska sestra Vera Habazin.
- Kretanje i prehrana je jedini način kako mi oboljeli možemo utjecati na svoje zdravlje, naravno uz redovito uzimanje likeova, rekli su nam članovi društva. Kako je istaknula predsjednica društva Svjetlana Koutnik, društvo broji 40- tak članova koji se redovito sastaju, vježbaju, ali i kroz brojne akcije u gradu rade na prevenciji i edukaciji građana.
Podršku im je na Svjetski dan šećerne bolesti dao i gradonačelnik Andrija Rudić rekavši kako  Grad Kutina podržava sve akcije koje su usmjerene na poboljšanje zdravlja građana Kutine, od zdravstvenih i rekreativnih, do edukativnih. Pozvao je ovom prilikom i mlađe ljude da se odazovu preventivnim akcijama budući da se dijabetes, nažalost sve više utvrđuje kod mlađe populacije.     (gp/ML)14.11.2015. - DruštvoBroj čitanja: 4456 ... Autor: Radio Moslavina ...

RSS