GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Dimitrovdan - hramovna slava u Stupovači
GALERIJA FOTOGRAFIJA Dimitrovdan u Stupovači

Pravoslavni vjernici u parohiji Stupovača proslavili su blagdan sv. Dimitrija velikomučenika kojem je posvećena pravoslavna crkva u mjestu. Bogoslužje su predvodili jerej Radovan Dimitrić, paroh koprivnički i Dalibor Petković. Uz mnoštvo pravoslavnih vjernika iz Stupovače i okolice bogoslužju je bio nazočan i gradonačelnik Kutine Andrija Rudić.
    Crkva sv. Dimitra Velikomučenika oštećena je prije dvadesetak godine. Kulturni spomenik obnavlja Republika Hrvatska proteklih nekoliko godina. Sisačka biskupija za obnovu unutrašnjosti odlukom biskupa Košića darovala je 100 tisuća kn, te i  Grad Kutina također sudjeluje u obnovi crkve. Svojim sumještanima pravoslavcima pomagali su i pomažu vjernici katolici koji su u Stupovaču doselili iz BiH.
    Jerej Radovan Dimitrić na kraju je Bogoslužja podsjetio na život sv. Dimitrija velikomučenika solunskog te je pozvao pravoslavne vjernike da žive poruke ovog velikog sveca te da šire mir i ljubav među narodom, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest. „Svi smo mi ljudi slika Božja, bez obzira kojem narodu ili vjeri pripadali, naša je kršćanska zadaća od Boga da širimo mir i ljubav među ljudima.“, poručio je jerej koprivnički.
    Parhog stupovački Dalibor Petković zahvalio je jereju Dimitriću, vjernicima i gradonačelniku Kutine što su uveličali hramovnu slavu u Stupovači. Zahvalio je i svoj pomoći u obnovi crkve sv. Dimitrija u Stupovači te je posebno naglasio kako u tome velikom poslu veliku pomoć pružaju i stanovnici Stupovače, katolici. „Stupovača je primjer kako se gradi poštovanje, razumijevanje, suživot i mir među ljudima.“ Zahvalno je istaknuo paroh Dalibor Petković. (nb)


8.11.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1079 ... Autor: Radio Moslavina ...