GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Dan grada 2015.


GALERIJA FOTOGRAFIJA Dan branitelja Grada Kutine

VIDEO Dan branitelja Grada Kutine

 Prvi Dan branitelja Grada Kutine svečano je obilježen mimohodom i programom na gradskom trku uz Dan Grada Kutine. Organizator uz potporu Grada Kutine bila je Koordinacija proistekla iz Domovinskog rata. Položeni su vijenci uz velebni Križ s krunicom i za poginule u crkvi BDM Snježne služena sv.misa Na Gradskoj tržnici održan je Sajam braniteljskih zadruga, potvrda da je rad i dalje interes  branitelja. Održano je i poticajno predavanje za osnivanje novih zadruga, posebno uz korištenje EU fondova.
Iznimnim bio je svečani mimohod vojnih i  policijskih postrojbi u kojima su Kutinčani sudjelovali prošao je središnjim ulicama grada.  Svečani dio mimohoda uveličale su u  i povijesne postrojbe „Kostelske pištole – Keglevićeve straže Kostel“ i  „Zrinska garda Čakovec“. Koračalo se uz zvukove Puhačkog orkestra Krešimir, koji je u vrijeme Domovinskog rata bio vojna glazba. Građani Kutine s ponosom su pozdravili mimohod, a mnogi su se prisjetili i svog doprinosa u obrani djelujući u Civilnoj zaštiti, a posebno početkom rata u jedinicama Narodne zaštite Među sudionicima bili su i članovi obitelji poginulih, a uz samo područje grada ih je 40-ak. U mimohodu bili su i vatrogasci, na svoj način uključeni u obranu domovine.
Središnji skup održan je na novom gradskom trgu U toj prigodi u satu povijesti Dragutin Pasarić rekao je kako je Kutina početkom rata vojno, policijski i zbrinjavanjem prognanih bila sjedište za područje od Ivanić Grada do Pakraca. Naglašeno je da njezinoj 56. bojni HV pripada i prva osloboditeljska  akcija HV  (Bujavica 14. listopada 1991.) . Osim toga spomenuto je da su Kutinčani bili na svim ratištima – od dunavskih obala do dubrovačkih zidina. 
Većinu okupljenih na skupu činili su  mladi. Upravo prema njima u prigodnim riječima spomenut je tekst pisma kojega je krajem 1991. godina kao potporu 56. bojnoj  poslao tada 12-godišnji dječak Mihael  Despot iz Kalifornije. Njegov otac (rodom iz Pakračke Poljane) bivšu Jugoslaviju napustio je sa devet godina. Ljubav prema Hrvatskoj prenio je na sina Mihaela, a koji je  dolare dobivene za igračku slao našim braniteljima pa čak i  paket s dalekozorom, pancirkom… Poginulima odana je počast puštanjem stotinjak svjetlećih lampiona prema nebu.
Program je završen u Domu kulture. Tu je priređena izložba fotografija i ratnih zapisa. Nazočni su ostali pod dojmom  promocije knjiga posvećenih Vukovaru. Predstavljeni  su naslovima:  Damir Markuš Kutina „58“ HOS U OBRANI VUKOVARA I BOGDANOVACA i Damir Plavšić: NE PLAČI MOJ DOBRI ANĐELE. Dan hrvatskih branitelja Kutine završen je nastupom Najboljih hrvatskih tamburaša. Koncert je  glazbeno i emotivno posebno podsjetio na vrijeme kada se obrana domovine hrabrila i slavila pjesmom.


6.11.2015. - DruštvoBroj čitanja: 2413 ... Autor:  ...