GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Promocija knjige Damira Markuša uz Dan branitelja Grada Kutine i Dan Grada
GALERIJA FOTOGRAFIJA Promocija knjige Damira Markuša

Uz Dan branitelja Grada Kutine i Dan grada u Kutini je promovirana knjiga 58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša, kutinskog branitelja Vukovara kojeg su njegovi suborci zvali nadimkom Kutina. U Pučkom otvorenom učilištu promovirana je i knjiga „Ne plači moj anđele“ Damira Plavšića. Uz prikazivanje filmskih zapisa iz vremena obrane Vukovara ulomke iz ove dvije knjige čitali su Mladen Bago i Dragutin Pasarić.
    Damir Markuš  u obranu Vukovara kao pripadnik HOS-a dragovoljno s još petoricom Kutinčana uključio se 27. rujna 1991. godine. Damir je radničko dijete i sam radnik. U pisanju knjige pomogli su mu prijatelji i povjesničari. Jednostavno, morao je ispričati priču o obrani Vukovara i svojim suborcima iz HOS-a, da se ne zaboravi. „Ne volim koristiti teške riječi, ali ti su mladići i muškarci junaci, danas redom zaboravljeni, bez čijega junaštva bi Domovinski rat bio još krvaviji i još pogubniji za građane Republike Hrvatske. „Nitko o nama nije pisao ni govori. Jednostavno, vidio sam da moram pisati ja sam, jer nitko drugi to neće napisati. Bio bi grijeh da se nije napisalo to što smo mi prošli te krvavi jeseni 1991. godine. Ovo je spomen na one koji više nisu s nama; Zdravku Bezuku, Ivana Krajinovića i Velimira Kvesiać koji je umro od posljedica Domovinskog rata i na još mojih 25 suboraca, troje još uvijek imamo nestalih: Jean Michel Nicolier, Jadranko Anič Antitić i Duško Smek, njihova tijela još uvijek tražimo. Ova je knjiga u spomen svima njima.“
    Ni jedan od preživjelih nije se i na koji način okoristio svojim ratnim putom, ni jedan nije osvanuo kao ratni profiter, ni jedan okićen povlasticama i činovima. Jednostavno, izginuli su ili ih se i danas sramoti kao fašiste. Damir Markuš nema nikakvo odlikovanje, premda se cijeli rat borio. Ove godine dodijeljena mu je Nagrada Grada Kutine. “Moje odlikovanje su ljudi, moji prijatelji, to je moje odlikovanje, a hvala Bogu, ima ih puno.”. Damir Markuš knjigu je napisao u spomen na svoje suborce, posvetio ju je majci i ponosan je na svoj grad i na to što su ga branitelji Vukovara u gradu heroju zvali nadimkom Kutina. „Iznimno sam sretan zbog toga. Osam nas iz Kutine bilo je u obrani Vukovara; 6 dragovoljaca HOS-a, dva pripadnika Tigrova; Vladimir Balgač, Damir Pučak. Petar Gelo, Željko Soldo. Mi smo imali sreću preživjeti, nažalost naši prijatelji nisu. Iznimna mi je čast. Kutina je moj grad, ne bih nigdje drugdje živio na svijetu. Kutina je moj grad, moje srce.“
    Damira Markuša u knjizi „58 – HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca“  ne svjedoči samo osobno, memoarski, već i analizama drugih autora Dedakovića, Runtića, Glavaševića  te sa  107 ekskluzivnih ratnih fotografija.  Položaji HOS-a za 58 odvažnih  bio je na Sajmištu, po mnogima najtežoj hrvatskoj bojišnici. Damir Markuš  ranjen je tri puta. Uspijeva s malobrojnim braniteljima 17. studenoga 1991, godine izaći u proboju do slobode.  I danas je aktivan u borbi za  čuvanje istine tih dana otpora. Objavljuje tekstove na portalima, sudjeluje na filmskim projektima, 204 kilometara dugom spomen pješačenju, od rodne Kutine do ratnog mu Vukovara. Sa svojim suborcima često odlazi u Vukovar i na razne načine pomaže Vukovaru i Vukovarcima u obrani od poplava, humanima akcijama… Pozvao je  sve branitelje da zapišu svoja sjećanja,  ma koliko to bilo teško. Poručio je da zatome sve međusobne zamjerke i prihvate jedinstvo u kojemu su bili i 1991. godine.
    Uz brojne Kutinčane, branitelje i prijatelje Damiru Markušu zahvalili su i čestitali gradonačelnik Kutine te zaovjendik obrane Vukovara Branko Borković mladi Jastreb. (nb)

6.11.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1996 ... Autor:  ...