GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obnovljeno raspelo u Crkvenoj ulici
Raspelo u Ckrvenoj ulici koje je izrađeno prema nacrtima H. Bollea obnovljeno je i ponovo postavljeno u blizini župne crkve sv. Marije snježne. Raspelo je restaurirao kipar I. Duraković, a obnovljeno je na inicijativu MH ogranak Kutina.
Kameni križ u obnovljenom izdanju bit će blagoslovljen u nedjelju 15. studenoga u 10,30 sati. Kao kanonik zagrebački Gustav Baron  Kutini je  križ,  izgrađen po nacrtu poznatog arhitekte Hermana Bollea, darovao 1899. godine  On ga je pred 6.000 prisutnih blagoslovio na tadašnjem trgu. Tu  je stajao do 1956. godine kad  ga je tadašnja općinska vlast izmjestila na današnji prostor nasuprot zgradi Župnog ureda. Nakon blagoslova  obnovljenog kulturnog dobra  prema crkvi na poldanju misu uslijedit će procesija. U njoj će sudjelovati i i kutinski vatrogasci za čije je djelovanje, pomažući DVD rodnog grada  dr. Baron osobito skrbio.
 
O realizaciji  projekta  bit će govora uoči Dana grada  u ponedjeljak 9. studenoga u Klubu Arcus u 17,30 sati na tribini Ogranka MH u Kutini. Povjesničar umjetnosti Mladen Mitar govorit će o tome spominjući  i drugim kiparskim  ostvarenjima o kojima  je brinula kutinska MH.  Tribina je i spomen  na o. g. preminulog mons. Vladinira Stankovića koji je kao rođeni Kutinčanin  bio potpora


30.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1191 ... Autor:  ...