GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Samsara – put na Istok
Knjižnica i čitaonica Kutina, u sklopu Mjeseca Hrvatske knjige, organizirala je promociju knjige Hrvoje Ivančića, Samsara – put na Istok. Ovaj putopisac, inače dipl. povjesničar, u Kutini je uspješno predstavio i svoju knjigu Dunavski blues tako da pomalo u našem gradu dobiva svoju stalnu publiku.
 


Put na Istok manje ili više svaki čovjek poželi u traženju bitka i smisla života, a Ivančić je, sudeći po onome što se moglo čuti na promociji, stekao brojna iskustva i promijenio «kut gledanja». Njegova priča o Istok, gdje ga se najviše dojmila Indija, uistinu je priča, sa zapletima, izmišljenim imenima a opet stvarnim likovima, te nije običan putopis na kakav je publika navikla. Na tu temu moderatorica, ravnateljica kutinske Knjižnice Suzana Pomper, autoru je postavila brojna pitanja.«Prati lik mladog profesora koji se upušta u avanturu života i kreće putem istoka. Umjesto da doživi toliko očekivanu slavu on sa svakim novim kilometrom prema istoku sa sebe linja staru kožu i doživljava potpuni preobražaj».  Samsara je putopisni roman, knjiga ceste i priča o samospoznaji kojom je Ivančić uspio zaintrigirati posjetitelje.
 


Uz ovu održana je i manje prezentacija o njegovom putu na Bliski istok, Siriji, boravku u Damsku i njegov pogled na izbjegličku odnosno migrantsku krizu općenito. Od povjesničara koji je upućen u tamošnje političke prilike nije se niti očekivalo manje i jedno bi predavanje Ivančić zasigurno mogao održati upravo na ovu temu. Možda do toga i dođe budući da autor planira ponovno posjetiti ugrožena područja.(gp/ML)  28.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1262 ... Autor:  ...