GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Inofrmatički klub BIT
Zajednica tehničke kulture Kutina i njezine članice prate potrebe grada Kutine, te na taj način svoje programe i rad prilagođavaju i razvijaju, te sklapaju suradnju sa raznim organizacijama kroz mnoga područja djelovanja.
Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj  provodi projekt „Zajedno za bolje - društvena uključenost Roma u Hrvatskoj“ zahvaljujući financijskoj podršci fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške (EGP/NF) i uz podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
Cilj projekta je jačanje kapaciteta tijela regionalne i lokalne samouprave za uključivanje Roma na lokalnoj razini u šest županija s najvećim brojem Roma.
Zajednica tehničke kulture Kutina u programe integracije uključit će se kroz brojne sadržaje. Jedan od programa koji uključuje sve dobne skupine su informatičke radionce koje provodi Informatički klub „BIT“. Od radionica za početnike do radionica za učenike.
Jačanje romskih udruga, a vezno za informatičke radionice UNDP Croatia, podržao je kroz pomoć u pribavljanju računala. Epcos Croatia d.o.o.  i INA d.d donatori informatičke opreme koja će se koristiti kroz programe radionica.
Romskoj zajednici na ovaj način omogućeno je informatičko obrazovanje koje mnogi, od njih nisu imali prilike pohađati zbog ranog prekidanja školovanja. Učenicima osnovne i srednje škole na ovaj način omogućeno je dodatno usvajanje znanja. Slobodan pristup internetu, kojega u romskom naselju većina nema, također je značajan doprinos Informatičkog kluba „BIT“. Na taj način, učenici će moći riješavati zadatke vezane uz potrebe pristupa internetu, a primjerice, osobe na tržištu rada imati priliku pristupu informacijama vezanima za svoje potrebe.
Naravno, zabavnog djela neće nedostajati, ali i onoga jačanja kapaciteta romskih udruga. Pa je slijedeći „zadatak“ uspostaviti  stranicu koja će moći predstaviti rad romskih udruga u Kutini na danas najpopularni način-facebook stranicom.
Voditelji informatičkih radionica, članovi Informatičkog kluba „BIT“ Kutina volonteri su Ivan Mikulić-Pipin i Zoran Vidaković.

26.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1111 ... Autor:  ...