GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Predstavljeno rješenje uređenje Parka 56. samostalne bojne
Idejno rješenje uređenje Parba 56. Samostalne bojne Kutina javno je predstavljeno u Muzeju Moslavine. Novi koncept uređenja 2,5 ha zelene površine uz Kutinicu koje se proteže od križanja kod Helešy do Sportskog centra najavio je gradonačelnik Kutine Andrija Rudić."Ideja ovog novog rješenja uređenja Parka 56. Samostalne bojne je bila povezivanje onoga za što su se borili naši branitelji u Domovinskom ratu. Kutinski branitelji nisu se borili samo za slobodu, borili su se za budućnost, za mlade, za znanost i za sve ono što doprinosi napretku i razvitku Hrvatske i Kutine. Zato je ova ideja tako složena. Ima u sebi čitav niz stvari koje se isprepliću i drago mi je da smo te teme poput prirode, poput labirinta koji je simbol traženja smisla života, znanstvene elemente i spomen obilježja 56. Bojnoj uspjeli spojiti u ovo kompleksno rješenje."    Gradonačelnik Kutine izrazio je zadovoljstvo što su projektanti iz tvrtke Horting projektne zadatke uspjeli spojiti u vrlo dobro rješenje. Na ulazu u park bit će postavljeno novo spomen obilježje 56. Samostalnoj bojnoj, uz ostale sadržaje bit će uređeno i dječje igralište te će ostali elementi i uređenje parka govoriti priču, pojasnio je Lucas Werft, jedan od tri autora idejnog rješenja uređenja parka 56. Bojne.     "Tu se radi o labirintu, koji je znanstveno kulturni park. On prepričava priču o životu. Od samog znanstvenog početka kakvog znamo, od velikog praksa do razvoja života na zemlji, zanonosti, kulture, umjetnosti. Dakle, doslovno kako se razvijao ovaj svijet tako šećemo kroz taj labirint i kroz slijepe ulice otkrivamo određene segmente ovog sadašnjeg trenutka."

    Građani i branitelji u raspravi o predloženom rješenju složili su se kako je ono impresivno i vrlo lijepo te su zaključili kako branitelji i Kutina trebaju ovakav moderan park koji će biti i turistička atrakcija u gradu.    Prvi zapovjednik 56. Samostalne bojne Zvonimir Gregurić zahvali je na pažnji koja se ovim parkom odaje braniteljima te je naglasio kako je ovo gradski park svih građana Kutine i gostiju grada.  "Ja mislim da je to odlična ideja, ako bi se mogla realizirati bila bi dobro. Kutini to treba, ne samo 56. Bojnoj, nego cijeloj Kutini treba jedan ovakav park. Ovaj naš park je star, golo drveće koje nema osnovnih sadržaja. Ovaj novi park bi bio jako dobar, kad dovedemo goste iz bilo kojeg kraja, a uvijek ih imamo, pa da ih provedemo kroz park da vide da je Kutina napredovala, da nije selo, nego da je moderni europski grad koji napreduje."
    S obzirom na impresivan dojam rješenja parka građani su u raspravi postavili pitanje mogućnosti financiranja uređenja parka. Cijena uređenja iznosi 150 kn po m2 odgovorili su projektanti. Rješenje je koncipirano tako da se Park 56. Samostalne bojne može uređivati u fazama. (nb)25.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 2263 ... Autor:  ...