GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Usvojena Odluka o 4. 11. kao Danu hrvatskih branitelja

Gradsko vijeće Kutine jučer je jednoglasno donijelo Odluku kojom 4. studeni postaje Dan hrvatskih branitelja Grada Kutine. Damir Badanjak, zamjenik predsjednika Koordinacije braniteljskih udruga Damira Markuša, prezentirao je ovu zajedničku odluku sa sastanka desetak braniteljskih udruga s gradonačelnikom Kutine Andrijom Rudićem i predstavnicima Grada.Bilo je rasprave oko datuma, no većina se izjasnila za 4. studeni, kaže Badanjak. Vijećnik Vladimir Mičetić, ujedno i hrvatski branitelj, u ime dijela branitelja 56. bojne smatra da datum nije vezan uz neki važan događaj ili pogibiju što je njihova zamjerka.Zamjenik gradonačelnika i čelni čovjek RIS-ova Josip Marić obrazložio je zašto je konsenzusom branitelja izabran upravo ovaj datum: «Svi su životi obiteljima poginulih jednako važni i isticanje datuma pogibije jednoga, za drugoga bi moglo značiti nedostatak pijeteta za njegovo dijete." ističe Marić.Dodao je tome kako su se u ovo vrijeme dogodile brojne akcije i događaji u Domovinskom ratu koji nose važnost, tako da je namjerno izabran neutralan datum, a vremenski blizak tim događajima, ali i Danu grada Kutine u sklopu kojega će se svečano obilježiti Dan svih hrvatskih branitelja.
 


Vijećnici su jednoglasno donijeli odluku i o nagradama Grada za 2015. koje je iznio predsjednik povjerentsva Josip Prajner. Tako će nagradu za životno djelo dobiti Spomenka i Branko Oblak iz Kutine za dugogodišnji rad na promicanju prava i socijalizaciji djece i mladih oboljelih od HIV-a, kao i drugih ranjivih skupina što su najbolje pokazali vlastitim primjerom prihvativši djevojčice oboljele od HIV-a koje su danas djevojke i uspješne učenice. Godišnju nagradu grada Kutine dobit će vukovarski branitelj Damir Markuš za promicanje vrijednosti iz Domovinskog rata, humanitarne akcije za pomoć braniteljima i njihovim obiteljima, te izdavački rad na knjigama koje opisuju ratna zbivanja. Godišnja nagrada pripast će i vrijednom volonteru iz Stupovače Josipu Vidoviću za nesebičan humanitarni rad u Zakladi Sandra Stojić, koji skromno i nenametljivo pomaže starijim ljudima i potrebitima u zajednici koji ovise o tuđoj pomoći.
 


Vijećnici su na ovoj sjednici većinom glasova izglasali drugi rebalans proračuna grada Kutine, bez ruku oporbenih vijećnika HDZ-a, HSLS-a i HSS-a. Proračunom se sredstva uvećavaju za 697.000 kn i iznose 88.927.000 kn, što su prezentirali pročelnica Pavličić i gradonačelnik  Rudić.Proračun je prošao prihvaćanjem amandmana nezavisnih vijećnika Davora Pranića i Davora Borića, koji predlažu novu stavku od 335.000 kn ulaganja u Dječji vrtić Neven i tamošnje krovište preusmjeravanjem sredstava namijenjenih, između ostalog Turističkoj zajednici i RA Mrav za potporu u projektima.


 


Oporba je iznijela i svoje amandmane. HDZ je tražio smanjenje na rashodima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika od 30.000 kn.HSLS je imao isti amandman kao i nezavisni vijećnici čiji je amandman gradonačelnik prihvatio naglasivši: «Prihvaćam amandman nezavisnih vijećnika, ali ne prihvaćam amandman HSLS-a jer je u potpunosti prepisan». HDZ-u je odgovorio kako su plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika smanjene 3 puta u posljednje dvije godine.Vijećnici HSLS-a nisu digli ruke za rebalans, iako su amandmani koje su dali na proračun prihvaćeni, kao ni HDZ koji je smanjenje plaća gradonačelniku i zamjeniku Damiru Petraviću još na početku sjednice pokušao staviti kao točku dnevnog reda, no zbog proceduralnih pogrešaka do toga nije došlo.U referiranju na prijedlog proračuna Zlatko Babić konstatirao je već uobičajenu konstataciju oporbe kako rashodi rastu, a grad stagnira.
 


Gradski su vijećnici, usprkos uobičajenoj dozi političkih prepucavanja pokazali i svjesnost i zajedničku brigu o gradu prihvativši Strategiju razvoja Grada Kutine od 2014. do 2020. godine čija je koordinatorica bila direktorica RA Mrav Jasmina Cvetković a predstavila ga Bojana Markotić i u kojoj su sudjelovali svi relevantni stručnjaci grada Kutine bez obzira na politički predznak.Jednako su bili suglasni i kod projekta rekonstrukcije Dječjeg rvtića i mjesnog doma u Banovoj Jaruzi kojeg su svi vijećnici pohvalili kao dobar projekt potreban mještanima Banove Jaruge.Izvješće o školskim ustanovama podržano je jednoglasno, a svi su ravnatelji pohvaljeni za kooperativnost u radu na podizanju standarda školstva, svaki za svoju ustanovu.Pročelnica za društvene djelatnosti Jasminka Molnar predstavila je tehničke izmjene oko stipendiranja studenata što je jednoglasno prihvaćeno, kao i Tehničko izvješće Moslavine plina d.o.o. koje je podnijela Nada Falica.Rasprava o Moslavačkom listu usprkos kasnim satima bila je aktivna. Nakon izlaganja direktora Ivana Gračakovića i prezentacije gradonačelnika Andrije Rudića u ime Grada Kutine kao suvlasnika medija u 25% vlasništvu, većina vijećnika stava je da Moslavački list treba opstati, te da je to jedina kontinuirana pisana povijest Moslavine od 1967., kako je istaknuo Zlatko Babić. Gradonačelnik je naglasio kako traži unaprijeđenje kvalitete u medijskoj kući, te ističe kako nije zadovoljan financijskim participiranjem ostalih suvlasnika, Grada Popovače i Velike Ludine. Direktor ističe kako treba razmišljati o financiranju ML-a u dovoljnoj mjeri kako bi opstao, umjesto smanjenja sredstava koje je medijska kuća doživjela u velikoj mjeri unazad 5 godina. Predsjednik Gradskog vijeća Drago Bojić uvjeren je kako će se naći rješenje za Moslavački list čije je izlaženje podržao.  (gpML)