GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Održan Sajam poslova 2015.
U Sportskom centru Kutina danas je održan 8. Sajam poslova. U ime organizatora Sajma svim sudionicima i gostima dobrodošlicu je izrazila predstojnica PU HZZ-a Kutina, Irena Vdović, izražavajući nadu kako će Sajam pomoći kako tražiteljima posla, tako i poslodavcima.Sajam je održan pod pokroviteljstvom Grada Kutine i SMŽ, te uz pomoć stalnih partnera, jedinica lokalne samouprave, ustanova, Hrvatske obrtničke komore - Gospodarske komore Sisak, te niza tvrtki i poduzeća sa područja SMŽ.Sajam je namijenjen prvenstveno nezaposlenim osobama, studentima i učenicima koji su se danas informirali o potrebama na tržištu rada, ispunili upitnike i dobili povratne informacije o mogućnostima zapošljavanja, a otvorio ga je Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji je bio optimističan. »Zadovoljni smo s trendovima koji se vide i u gospodarstvu i na području tržišta rada. Imamo najmanji broj nezaposlenih u rujnu u posljednjih 20 godina, ne računajući 2007. i 2008. kada još kriza nije ni započela. U prvih 7 mjeseci u Hrvatskoj je otvoreno preko 14.000 radnih mjesta, dakle oko 500 radnih mjesta tjedno. Kod zapošljavanja mladih postigli smo dobre rezultate zapošljavanjem mladih i mjerama oslobađanja poslodavaca kroz koje je preko 30.000 mladih ljudi dobilo ugovor na neodređeno vrijeme», rekao je ministar Mrsić.Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić istaknuo je kako kutinsko područje prati pozitivne trendove smanjivanja nezaposlenosti na državnoj razini. »Grad Kutina je posljednje 2 godine napravio niz mjera za poticanje poduzetništva i investicija. U dvije godine otvorili smo preko 150 radnih mjesta zahvaljujući ovim mjerama, ali otvoreno je i više radnih mjesta jer su neki i bez naših mjera uspjeli zapošljavati», rekao je gradonačelnik Kutine.U ime SMŽ posjetiteljima Sajma obratio se Mario Čelan direktor Razvojne agencije SI-MO-RA koji je pozvao sve zainteresirane na korištenje usluga i pomoći koju nudi županijska Razvojna agencija.

Uslijedila su pitanja nezaposlenih osoba upućena poslodavcima na štandovima.Ministar Mirando Mrsić u pratnji gradonačelnika obišao je štandove poslodavaca, među kojima i najveće kutinske tvrtke Petrokemije.Očekivanja većine nezaposlenih, kako su nam danas iskreno rekli, nisu velika, ali većina ih je ispunila upitnike i očekuje povratne informacije.
 


Na Sajmu je održan i Okrugli stol na temu «Obrazovanje – moj novi posao» na kojem su prezentirani obrazovni programi za odrasle koji promoviraju cjeloživotno učenje, a gdje su predstavljene ustanove, udruge i škole među kojima i POU Kutina s iskustvima u provođenju ovakvih programa.

Tribinu pod nazivom «Garancija za mlade» održao je ministar Mirando Mrsić gdje je predstavio mjere za poticanje zapošljavanja mladih i sve pogodnosti za poduzetnike i obrtnike u tom programu.Velik broj mladih, ali i starijih osoba tražilo je danas posao, a mnogi su, kako su nam rekli, spremni raditi poslove koji su i van njihove struke. I za kraju podaci HZZ-a PU Kutina govore kako trenutno imaju 5 232 nezaposlene osobe na evidenciji, što je u odnosu na prošlu godinu pad nezaposlenih za 11%, dok je povećanje zapošljavanja iz evidencije zavoda 8,5% u odnosu na prošlu godinu. Na području Kutine trenutno je 2027 nezaposlenih što je prema statistikama Zavoda 15% manje nego prošle godine.  (gp/ML)Sajam je održan u Sportskom centru Kutina, vjernom partneru već nekoliko godina, a u glazbenom dijelu programa nastupila je Margareta Andrić, učenica OGŠ Borisa Papandopula na flauti.