GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

18. listopada svjetski Dan kravate
Igrači i navijači RK Moslavina u društvu sa predsjednicom kluba Manuelom Vukelić Vlajsović i gradonačelnikom Kutine Andrijom Rudićem obilježili su svjetski Dan kravate vezanjem kravate na spomenik Stjepanu Radiću.
     Danas je dan svečanosti i zajedništva i pozivnica je ovo svim građanima Kutine da dođu danas u Sportski centar u 18 sati na utakmicu sa RK Đakovo i na sve naše utakmice u Premijer ligi HRS-a, poručili su igrači.
     „Kravata je jedini hrvatski simbol koji je univerzalno poznati i prepoznatljiv. Kravata je i simbol Europe i znak temeljnih ljudskih vrijednosti.“, rekla je Manuela Vukelić Vlajsović, predsjednica RK Moslavina.  „Kutina je rukometni grad i naš rukometni klub Moslavina prepoznatljivost je našeg grada te su naši rukometaši ime Kutine proslavili u Europi.  Kroz sportske uspjehe i teške trenutke igrači i navijači prolazili su zajedno. Sve to simbolizira i kravata.  Zato obilježavamo Dan kravate kao poruku zajedništva kluba, igrača, svih navijača i građana.“
       Kravata na spomeniku Stjepanu Radiću je i pozivnica navijačima i građanima da svojim navijanjem pomognu RK Moslavini u utakmicama Premijer lige HRS-a.

     Academia Cravatica je 2003. godine proglasila da se 18. listopada svake godine obilježava hrvatski i svjetski Dan kravate. Prof. Marijan Bušić, pokretač ove inicijative, ravnatelj ustanove Academia Cravatica, kaže: „Kravata nije samo znak otmjenosti i kulture odijevanja. Vertikala kravate simbolizira ljudsku vertikalu – ljudsko dostojanstvo, samosvijest, trenutke svečanosti i slavljenja. Ravnotežom između svoje lepršavosti, s jedne strane i čvora, s druge strane, kravata simbolizira civilizacijsku ravnotežu između slobode i odgovornosti. Kravata simbolički poručuje da u komunikaciji budemo više svjesni svog dostojanstva i dostojanstva drugih, da budemo više ljudi, više gospoda, svjesni svoje slobode, ali i svojih odgovornosti. Zbog te goleme simboličke snage, kravata ima epohalnu važnost.“ Zato je Academica Cravatica uvela Dan kravate, prigodom kojeg se svjetska javnost senzibilizirala za ključne vrijednosti.
     Kako se to radi pokazali su igrači i navijači RK Moslavina sa gradonačelnikom Kutine, jer i mi sa tribina smo Moslavina.

17.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1741 ... Autor:  ...