GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

60 godina Udruge slijepih Grada Kutine
60 GODINA UDRUGE SLIJEPIH GRADA KUTINE Brankica Mudrić

GALERIJA FOTOGRAFIJA Svečanost obilježavanja 60 godina Udruge slijepih Grada Kutine


Udruga slijepih Grada Kutine prigodnom je svečanošću obilježila 60. Obljetnicu Udruge i Međunarodni Dan bijelog štapa.
    „Bijeli štap je najjednostavnije pomagalo koje slijepim osobama omogućuje samostalno kretanje, a ujedno svojom bijelom bojom upozorava na slijepu osobu koja može imati poteškoća u snalaženju u prostoru i kojoj treba pomoć.“, istaknula je Brankic Mudrić tajnica Udruge pozdravljajući članove Udruge i goste. Dodala je kako je u proteklih 60 godina Udruga učinila mnogo za poboljšanje kvaliteta slijepih i slabovidnih osoba te njihovo uključenje u društvo na području Grada Kutine, Novske, Jasenovca, Lipovljana, Popovače i Velike Ludine s čijeg područja su članovi Kutinske Udruge. „Zakonom je omogućeno da djeluje samo jedna Udruga slijepih za područje županije, ali naša udruga se uspjela izboriti da u ovom djelu županije naša Udruga nastavi svoj rad.“, zaključila je Brankica Mudrić.
    U 60 godina rada Udrga je imala 15 predsjednika. Nakon 20 godina na dužnosti predsjednika zahvalio se Josip Marinović, učalnio se kad je imao 15 godina i član je Udruge 55 godina. Njemu je zahvalio novoizabrani predsjednik Mario Merhaut te je obećao kako će se truditi jednako dobro kako bi Udruga i dalje postizala zapažene rezultate za svoje članove i lokalne zajednice u kojima žive.

    Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić članovima Udruge slijepih uz čestite za uspješan rad zahvalio je i na njihovom doprinosu razvoja društva u svojim gradovima i općinama. „Svojim ste radom slijepe i slabovidne osobe učinila vidljive svima. To je jednako vrijedno tome što ste učinile za svoje članove.“, rekao je gradonačelnik Kutine.
    Proslava 60 godina Udruge slijepih Grada Kutine i Dan bijelog štapa nastavljen je prigodnim programom. Jasna Fuček poruke Dana bijelog štapa prenijela u svoju poeziju. U rogramu svečanosti je nastupila i pjesnikinja Kristina Semeljuk iz Novske, a za zabavu se pobrinuo glazbeni sastav Boje noći, stalni sponzor Udruge slijepih Grada Kutine.
    Unatoč svim poteškoćama i preprekama s kojima se susreću članovi Udruge slijepih poručuju kako će i dalje uporno raditi da bi poboljšao položaj slijepih osoba te će se u ostvarivanju tih ciljeva prilagođavati novim tehnologijama i odgovoriti izazovima novog vremena kao što su to činili proteklih 60 godina. (nb)16.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1014 ... Autor:  ...