GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Obljetnica oslobođenja Bujavice
GALERIJA FOTOGRAFIJA 24. obljetnica oslobođenja Bujavice

GALERIJA FOTOGRAFIJA Dokumentarne fotografije T. Hnojčika 14. listoapda 1991. oslobođenje Bujavice

Hrvatski branitelji iz 56. Samostalne bojne HV Kutina, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnik Kutine, predstavnici policije, Sindikat EKN i članovi MK Vilenjaci kod spomen ploče u Bujavici položili su vijence i zapalili svijeće uz 24. obljetnicu oslobađanja Bujavice, prvog oslobođenog mjesta u Domovinskom ratu.
    U neprijateljsko uporište u Bujavici prva je ušla I. satnija 56. Samostalne bojne kojoj je zapovjednik bio Zdenko Vugrinović. „Ponosni smo i sretni jer nismo zaboravljeni.“, rekao je zapovjednik I. satnije.
    Bujavica je bilo prvo oslobođeno mjesto u Domovinskom ratu. Bila je to prekretnica u obrani Domovine i početak pobjedničkog puta Hrvatske vojske. Tu činjenicu danas priznaju i povjesničari te se potvrđuje i u službenim i znanstvenim publikacijama. Veliko je to priznanje za kutinske branitelje i Kutinu.

    Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić istaknuo je kako je 56. Samostalna bojna ponos Kutine i kako je 14. listopada 1991. godine povijesni datum. Izrazio je žaljenje što obilježavanje oslobađanje Bujavice nije uvršteno u program obilježavanja Dana branitelja SMŽ. „Branitelji, članovi udruga u Koordinaciji Udruga branitelja odlučili su da se Dan branitelja Grada Kutine obilježava 4. Studenog. Ponosno i dostojanstveno obilježit ćemo taj dan i još jednom reći hvala svim braniteljima koji su branili Domovinu i obilježili povijest suvremene Hrvatske.“, zaključio je gradonačelnik Kutine.

    Dan branitelja grada Kutine obilježit će se 4. studenog u programu obilježavanja Dana Grada Kutine.

15.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1502 ... Autor:  ...