GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Izaslanstvo Grada Kutine u Longaroneu


   

Gradonačelnik Andrija Rudić i član Gradskog vijeća Nikola Domitrović boravili su  u prijateljskom talijanskom gradu Longaroneu na obilježavanju 52. obljetnice tragedije Vajonta. Uz polaganje vijenaca, paljenje svijeća i svetih misa u mjestima koja su bila zbrisana sa lica zemlje, održala se je    komemoracija žrtvama tragedije koja se je dogodila prije 52 godine.

09. listopada 1963. godine kada je u jezero iza brane Vajont otklizalo tlo sjevernog boka planine Monte Toc, u samo 10 minuta zbrisana su s lica zemlje nizvodna sela Longarone, Pirago, Villanova, Rivalta i Faè. Utvrđeno je oko 2000 žrtava, od kojih najmanje 300 djece. Udar je trajao oko 10 minuta, zabilježen je na nizu seizmografa u Europi, a zračni udar izazvan poplavnim valom bio je jači od onog izazvanog atomskom bombom bačenom na Hirošimu.

Grad Kutina ima brojnu talijansku zajednicu koja vuče korijene iz okolice Longaronea, a temeljem potpisane Povelje o prijateljstvu 1992. i službeno su gradovi prijatelji. Njihovo je zajedništvo i suradnja osobito došla do izražaja tijekom Domovinskog rata kada su talijanski prijatelji puno pomogli našoj zajednici.

Za vrijeme svog boravka, gradonačelnik je iskoristio  priliku susresti se i sa nekoliko  hrvatskih poduzetnicima u Longaroneu.
 
 

13.10.2015. - DruštvoBroj čitanja: 1252 ... Autor:  ...