GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Banova i ta tvoja sela
U Galeriji Muzeja Moslavine jučer je otvorena etnološka izložba Slavice Moslavac pod nazivom «Banova i ta tvoja sela». Tradicija područja Banove Jaruge smještene na granici Moslavine, Slavonije i Posavine jučer je nošnjama, fotografijama s tridesetak panoa i glazbom prikazana posjetiteljima izložbe.
 


Autorica je ovom izložbom podsjetila, kako na povijesne podatke uključujući migracije stanovništva u ovim krajevima, tako i na tradicijsku nošnju koja je prezentirana uživo modnom revijom koju su nosile članice KUD-a Banova Jaruga.Ova je izložba na neki način promovirala i rad KUD-a Banova Jaruga koji nastoji očuvati nasljeđe ovog područja čije naseljavanje počinje u 17. stoljeću. Na tome je autorici zahvalila predsjednica KUD-a Lidija Balaško.


 
Moslavina, Slavonija i Posavina protkane su kroz svaki dio ovoga kraja i njegove tradicije, čiji su predstavnici svojim dolaskom podržali ovu izložbu.Uz zamjenika gradonačelnika Kutine Josipa Marića koji je otvorio izložbu, posjetili su je i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, te predsjednik MO Banova Jaruga Marko Perinović.
 


Autorica je svima zahvalila na podršci ne samo ovoj izložbi, nego i očuvanju tradicije općenito, koja se među ostalim ogleda i kroz prisutna etnološka istraživanja. Moslavačko -slavonski štih ovoj etno priči dao je KUD Banova Jaruga koji je u dobrom raspoloženju zabavio posjetitelje kutinske Galerije.(gp/ML)

Tradicijska odjeća
Tradicijska odjeća pograničknog područja (Zbjegovača, Jamarice, Janja Lipa, Banova Jaruga, Kraljeva Velika, Stara Subocka, Gaj, Marino Selo, Brezine…) pripadaju tipu moslavačko-posavske nošnje, ali je ne slijede u nazivlju pojedinih odjevnih predmeta, već se isprepliću nazivi kao što su kolijer, rukavi i opleće, zatim oplećak, pregača je  fertun, a ne zastor, nema rubače, već su žene oblačile skute ili košulju i roklju. Nazivi se razlikuju od sela do sela. Tako se u Brezinama upotrebljava naziv rub(i)na za ženski oplećak i skute, a u Gaju i Marinom Selu rubinu nije nitko potvrdio, dok u Staroj Subockoj nošena je nošnja koja odgovara nošnjama Hrvatske Posavine. Prebirani ukras u ovom kraju je bio isti, jedni drugima su išli po fele, ali šivanje je bilo drugačije, radna nošnja bila je identična, samo je razlika bila u blagdanskom ženskom ruhu.
Nošnja se načinjla  na stanu tj. horizontalnom tkalačkom stanu,
a ukrašavalo se končecom i svilenim končecom, tanjom i debljom pamučnom manufakturnom nit, zatim svilićem i vunicom.
 


 

7.10.2015. - KulturaBroj čitanja: 1552 ... Autor:  ...