GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Mjera 6.1 iz Programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede
Razvojna agencija MRAV u suradnji sa razvojnom agencijom Sisačko-moslavačke županije na predavanju za poljoprivrednike i vlasnike OPG-ova predstavila je mjeru 6,1 iz Programa ruralno razvoja Hrvatske do 2020. g.  
    Mario Čelan, direktor SIMORA-e rekao je kako je u tom programu Ministarstva poljoprivrede predviđeno je 2,3 mlrd. eura za poticanje razvoja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Kroz nekoliko mjera sredstvima Europske unije poticat će se restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti OPG. Predviđene su i mjere za povećanje okolišne učinkovitosti te za korištenje obnovljivih izvora energije.
    Sisačko-moslavačka razvojna agencija SIMORA u suradnji sa RA Mrav, LAG-om Moslavina i Odborom za poljoprivredu Grada Kutine na ovom je predavanju posebno predstavila mjeru 6.1.           „Poljoprivrednici nisu dovoljno informirani i SIMORA svojim aktivnostima nastoji s ovim programima upoznati što više poljoprivrednika kako bi iskoristili što više sredstava i unaprijedili svoje poljoprivredno gospodarstvo. Ovaj plan i mjere nude brojne mogućnosti.“, rekao je direktor SIMORA-e
 "Nikad mjere nisu bile bolje, i nikad jednostavnije. IPARD je bio zahtjevniji i kompliciraniji. Sad je pojednostavljeno, a za naše područje dobar jer je Kutina i većina naše Županije na području s posebnim ograničenjima što donosi dodatni broj bodova tako da će poljoprivrednici s ovog područja lakše dobiti ova sredstva nego poljoprivrednici s drugih područja."     Prvi natječaji iz Programa ruralnog razvoja su objavljeni. Sve informacije poljoprivrednici mogu zaražiti u SIMORA-i, koja će pratiti i pomoći OPG-ima u pripremanju i prijavi projekata za korištenje poticajnih sredstava. "SIMORA  zna, može i mora pomoći poljoprivrednicima. To je i osnovna djelatnost SIMORA-e, pomoći svim našim obrtnicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima kako da iskoriste što više ova sredstva. Mi ćemo izrađivati cjelokupnu dokumentacije, prijavu, poslovni plan, sve što je potrebno za aplikaciju projekata."         U programu ruralnog razvoja niz je novina pa je tako između ostalog moguće i sufinanciranje kupnje zemlje za projekte, a pripremljen je i poseban program poticanja za mlade poljoprivrednike koji su mlađi od 40 godina i nositelji su OPG-a kraće od pet godina.     Kutinski su poljoprivrednici pokazali veliko zanimanje za korištenje poticaja iz Programa ruralnog razvoja.
     Mario Čelan pozvao je sve poljoprivrednike da iskoriste ova sredstva jer je riječ o poticajima u iznosima do 3 mil. eura. „Najveći iznosi poticaja je do 90% investicije što je dobra prilika, a naši poljoprivrednici pokazali su da znaju raditi i da imaju dobre projekte.“ Zato je direktor SIMORA-e ponovio poziv svim poljoprivrednicima da se za sve informacije obrate u Sisačko-moslavačku razvojnu agenciju. Inforamcije se mogu potražiti i u Razvojnoj agenciji Mrav te u LAG-u Moslavina, jer se ruralni razvoj potiče i u LEADER programu. (nb)


Program ruralnog razvoja RH 2014. - 2020.

SIMORA

RA Mrav Kutina

LAG Moslavina

Agencija za plaćanja u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede - NATJEČAJI

24.9.2015. - GospodarstvoBroj čitanja: 1711 ... Autor:  ...