GRAD KUTINA, Hrvatska © Grad Kutina
Menu

Službene obavijestiJavni poziv za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća
30.4.2015. - NatječajFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će 30. travnja 2015. godine objaviti Javni poziv (ENU-22-23/2015) fizičkim osobama za sufinanciranje energetske obnove postojećih obiteljskih kuća. Javni poziv objavljuje se temeljem Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine kojeg je Vlada Republike Hrvatske donijela 27. ožujka 2014. godine te izmjena Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine kojeg je Vlada Republike Hrvatske donijela 26. ožujka 2015. 

Jedna od ključnih promjena u provedbi programa u odnosu na prošlu godinu je ta da se na javni poziv mogu javiti svi građani koji zadovoljavaju uvjete propisane javnim pozivom, neovisno o tome u kojoj se jedinici lokalne samouprave nalaze, a prijava se šalje direktno u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. lzmjenama programa izmijenila se i definicija obiteljske kuće te se sada za sufinanciranje mogu prijaviti kuće s najviše 3 stambene jedinice ili građevinske bruto površine do 600 m2 s više od 50% bruto podne površine namijenjeno stanovanju. lzmjenama je usvojeno i ukidanje izrade glavnog projekta za sve mjere osim za ugradnju sustava s fotonaponskim pretvaračima, što je znatno pojednostavilo proceduru i smanjilo troškove građanima. Bit će potrebno napraviti energetski pregled prije početka radova i nabaviti energetski certifikat po njihovom završetku. Izradu energetskog pregleda građani će zatražiti od ovlaštenih certifikatora s popisa koji će biti objavljen uz Javni poziv, a njihov trošak u potpunosti snosi Fond. Ukinut je i sustav bodovanja te se tako građani mogu prijaviti za jednu ili više mjera, a prijave se zaprimaju i obraduju po redoslijedu zaprimanja. Imajući u vidu iskorištavanje sredstava za maksimalno četiri mjere moguće je dobiti od maksimalno 84.000 kuna (40%) do 168.000 kuna (80%) za jednu obiteljsku kuću. 


S obzirom na prošlogodišnje iskustvo provedbe programa putem jedinica lokalne i regionalne samouprave vjerujemo da će se dio građana i ove godine obratiti Vama za pomoć i informacije vezane za sufinanciranje energetske obnove. Iz tog smo razloga izradili informativni letak kojeg ćemo tiskati i tijekom sljedećeg tjedna dostaviti na Vašu adresu. Molimo Vas da letke podijelite građanima koji se u Vašim prostorima dolaze informirati o projektima energetske obnove, a kako biste imali cjelovite informacije u prilogu Vam dostavljamo i vodič za dobivanje sredstava. Osim toga, na web stranicama Fonda www.fzoeu.hr bit će objavljen i popis ovlaštenih certifikatora koji sudjeluju u programu za svaku pojedinu županiju, što je također informacija koja je korisna za Vaše sugrađane. 

Hvala na suradnji.

Privitak: 

Vodič: Kako do sredstava za energetsku obnovu kuća (.pdf)
Dopis FZOEU energetska obnova kuća (.pdf)

Službeni dio

Popis službenih obavijesti